Напередодні півфіналу Євробачення українські музиканти Ярослав Джусь, Максим Бережнюк та Валентин Богданов презентували інструментальний етнічний кавер на пісню «1944».
Композиція, з якою співачка представлятиме Україну на пісенному конкурсі, прозвучала на бандурі, дудуці, дримбі, сопілці та джембе.

Режисером музичного відео стала Оксана Боровець, арт-директор проекту Bandura Style, що займається розвитком бренду бандури:
– Ми прагнули відобразити культуру кримських татар як зсередини, так і зовні. У кожного народу є сакральні речі, які без слів показують все, що довелося пережити і зберегти протягом століть. Це музика, народна творчість, традицїї.
Звучання бандури, яка свого часу була маркером української національності, на нашу думку, підкреслила у пісні Джамали прагнення та право кожної людини до вільного життя.

До участі у проекті долучився відомий кримськотатарський кераміст Рустем Скібін, який створив власний стиль розпису керамічних виробів. Художник, який свого часу був змушений переїхати з Криму до Києва, продовжує традиції кримських татар:
– У світлі останніх подій для нашої культури настали складні часи. Самоіндентифікація народу відбувається через традиційну культуру та її носіїв. Джамала своєю творчістю дає надію на те, що всупереч труднощам, наш народ живе, розвивається та ділиться своїми досягненнями зі світом.

Участь у проекті стала дебютом для Мавіле Яг’яєвої, яка втілила красу кримськотатарського танцю:
– Я виконувала наш національний танок «Хайтарма» з елементами танцю «Тим Тим». – розповідає студентка КНУ ім. Тараса Шевченка за спеціальністю «кримськотатарська мова та література». – Намагалася передати почуття, закладені Джамалою у пісні «1944»: емоції юної дівчини, яка не за власною волею залишає Батьківщину і втрачає своїх рідних.
Велика подяка Джамалі за чудову пісню і те, що вперше на Євробаченні прозвучить кримськотатарська мова.

Тріо музикантів у складі бандуриста Джусь Ярослава, мультиінструменталіста Максима Бережнюка та перкусіоніста Валентина Богданова не вперше експериментує, виконуючи на етнічних інструментах музику українських та закордонних виконавців – Adele, Scorpions, «Океану Ельзи», «Скрябіна».
На думку музикантів, таке виконання надає відомим композиціям колоритного та глибокого звучання. Але у цих творчих експериментів є й інша мета.

– Музикант не може існувати окремо від суспільства. Ми зіграли “1944”, аби висловити підтримку не лише Джамалі, але й усьому кримськотатарському народу, – говорить мультиінструменталіст, фронтмен гурту The DOOX Максим Бережнюк.

– У пісні Джамали зображена вся беззахистність прекрасного перед агресивним. Я мав за честь виконати цю чуттєву композицію, – додає відомий український барабанщик, засновник перкусійної школи “По барабану!” Валентин Богданов.

– Виступ Джамали у національному відборі до Євробачення показав, як внутрішній світ музиканта може впливати на слухачів. Для мене було кілька фаворитів, але лише до моменту, поки я не почув пісню Джамали та не побачив сам виступ, – говорить ініціатор проекту Bandura Style, композитор та музикант Ярослав Джусь. – Він був настільки проникливим та емоційним, що не лишав сумнівів, хто має представляти Україну цього року на Євробаченні.
Своєю піснею Джамала надихнула нас до творчості – А ми, у свою чергу, хочемо підтримати її напередодні півфіналу та надихнути до перемоги.

DSC00173web

Проект Bandura Style дякує за підтримку компанії SONY, а також BH Photo, Lavrastudio, Ukrainian Cinema Village, AEM Photostudio, WhiteMovie Production та No bed No breakfast studio, які долучилася до реалізації проекту.

Фото: Оксана Боровець

ПОЧИТАТИ ЩЕ: