Наприкінці січня у мережі з’явився дебютний трек електрофольк гурту Ptakha. В основу його першої аудіороботи «Рута-м’ята» лягла народна пісня Полтавщини. За словами учасниць гурту, вона містична, дуже дівоча і чудово поєдналася з електронікою.


Перепоною для створення цієї роботи не стала навіть значна відстань між Львовом та Лондоном – між містами, у яких базується та творить цей новий музичний проект. У своїй творчості дівчата вирішили поєднати модерну електронну музику, від якої шаленіє сучасна британська публіка, та стародавній український фольклор, близький кожному українцю у будь-якій країні світу.

Гурт, що поєднав електронну музику з українським фольклором, та особливо зі звучанням бандури, не оминув уваги нашого проекту Bandura Style. Атож, читайте ексклюзивне інтерв’ю з учасницями гурту Ptakha.

 

12509671_1674414546180940_3338604303801254493_n

– Розкажіть, що передувало створенню гурту?

У нас з’явилась ідея поєднати етнічну музику з електронною – фольклор, що передається поколіннями, з найбільш комерційним стилем музики на сьогодні. Захотілось спробувати щось інше, свіже, синтезувати давнє з сучасним. Енергетику народної пісні можна чудово підкреслити за допомогою сучасних технологій – електронних інструментів та музичних програм. Ось так і вийшло додати автентичній бандурі та народній пісні електронного звучання.

– У вас дуже лірична назва. Як вона з’явилася?

Так вийшло, що з двох аркушів, списаних різними варіантами, ми зупинилися на першій ідеї. Хоча підрахували, що вибирали десь 120 днів! Хотілося, щоб назва була нам близькою і підкреслювала особливість гурту.
Ptakha – символічна для нас, адже наша музика також літає – між Львовом та Лондоном. А ще, жартуємо, що птахи відлітають у теплі краї, а ми теж любимо тепло.

– На кого Ви орієнтуєтеся у своїй творчості?

Насправді нові стилі з’являються саме тоді, коли даєш музиці волю, а не обмежуєш себе рамками, в яких звучить конкретний виконавець. Тому персоніфікованих орієнтирів не маємо. А серед музики, якою надихаємось, можемо виокремити таких виконавців як Amy Winehouse, «ДахаБраха», «Океан Ельзи», Bonobo, Woodkid, Sia…
У Британії дуже популярна електронна танцювальна музика (EDM – Electronic Dance Music). Одна з учасниць Ptakha почала вивчати Commercial Music Performance в Лондоні і це стало поштовхом до того, щоб ми почали експериментувати з електронними звуками та ефектами, та й взагалі більше цікавитись таким стилем музики.

 

DPP_196

– У прес-релізі зазначено, що ви працюєте дистанційно, оскільки живете у різних містах. Як вам це вдається? Які особливості, складнощі такої роботи?

Це вдвічі складніше, аніж репетиції вживу. Це як стосунки на відстані – потрібно постійно підживлювати одне одного новими ідеями. Але разом з тим інформаційна епоха дозволяє нам працювати в такому режимі. Записуємо свої музичні ідеї, надсилаємо, слухаємо, дописуємо треки далі, – і так по колу. Зате тепер ми знаємо, що таке скайп-репетиції і «зідзвони» з організаційних питань.
Разом з тим, наша подвійна локація відкриє нам нові можливості – не лише український, але й британський простір.

– Чим обумовлений вибір першої пісні, її походження?

Наша перша пісня першою стала стихійно. Ця народна пісня Полтавщини – дуже жіночна, – вона має глибокий зміст. Ми додали цій українській магії трохи сучасності.

 

DPP_230

– Розкажіть про творчі плани? Чого чекати на черзі? Дуже хотілося б послухати вас наживо. Ви вже плануєте виступи?

Зараз працюємо над записом наступних пісень, а також готуємо кліп, який плануємо презентувати навесні. Хочемо виступити у Львові в травні-червні. Поки що концерт на етапі планування, тому конкретної дати та місця немає.

– Чому серед українських інструментів обрали саме бандуру? Що вона привнесла у вашу музику?

Ми не обирали бандуру навмисне, скоріше, вона стала пунктом відправлення в нашій творчості. Володіємо цим інструментом давно, нам подобається його непідробна автентика, історія, мелодичність.
Бандура має багато можливостей, які так цікаво відкривати. До речі, вона доволі універсальна у звучанні, адже часто схожа на арфу чи гітару… Найбільше в бандурі цінуємо її ліричність – тут вона неповторна.

 

DPP_220

– Які ще інструменти ви використовуєте?

Єдиним акустичним інструментом в нашому звучанні є бандура. Під неї ми створюємо аранжування, насичене електронними бітами, семплами. Також додаємо клавіші. І, звичайно, голос – невід’ємний інструмент музики Ptakha.

– І Ваше побажанням учасникам спільноти Bandura Style.

Не бійтесь експериментувати зі стилями, – це обов’язково додасть гостроти вашій музиці і зачепить вухо слухача.


DPP_183

Bandura Style Project
Photo: Ptakha

ПОЧИТАТИ ЩЕ: