17 серпня, в день народження Андрія Кузьменка, який трагічно загинув минулого року, львівський фольк гурт Troye Zillia презентує відео-присвяту – кліп на пісню «Сам собі країна». Пісня була випущена у 2002 році, коли гурт «Скрябін» презентував альбом «Озимі люди», вона була актуальною тоді і такою ж залишається зараз.

Проект Bandura Style презентує ексклюзивне інтерв’ю з учасниками гурту:

Як виникла ідея кліпу?

Ідея зароджувалась останні півроку і почалась від моменту, коли ми побачили, що у Львові все частіше на стінах будинків з`являються вірші та мурали (настінні малюнки). Колись ми бачили такі ідеї в Польщі, а тепер це тут, поруч, у Львові. Виявилось, що є ціла об`єднана група людей під назвою Project #1, які займаються організацією розписування віршів на стінах. Коли ми побачили, що на одному з будинків є слова Скрябіна – тоді ми зрозуміли, яким має бути цей кліп. Тому персонажами у кліпі стали не лише музиканти і перехожі на вулицях Львова, але й стіни будинків, на яких живуть вірші та мурали.

Troye Zillia_Stanislav Kyryllov_Kachmar

Що для вас особисто означає пісня «Сам собі країна»?

Ми багато дискутували між собою і з друзями над змістом цієї пісні. У теперішній час ключ до неї можна шукати у самій назві – коли кожен з нас буде будувати країну починаючи з себе, буде розуміти, що його життя залежить від нього самого – тоді наша спільна країна буде рухатись вперед. Кожен має розібратись насамперед у собі.

Чому вирішили співати пісні Скрябіна, адже ви фольк гурт?

Після смерті Андрія ми вирішили виконувати на концертах поруч з народними творами кілька його пісень, і люди завжди підспівують – для нас це момент єднання і розуміння з публікою завдяки творчості Кузьми. Раніше таку роль мали твори, скажімо, Івасюка – у них люди відчували щирість і красу, яка є між нами і довкола нас, але зараз такий час, що потрібна конкретика – якщо з України справді постійно втікають люди, то про це треба прямо говорити.

TroyeZillia_bandura_Kachmar

Розкажіть про зйомки кліпу, як вони відбувались?

Весь процес тривав близько двох діб, а якщо рахувати усі приготування, планування локацій – то це повний тиждень. Найскладніше у зйомках було скласти правильну логістику, адже нам було потрібно відзняти понад 15 місць у різних куточках міста. Люди на вулицях дуже цікавились зйомками, адже музику було чути достатньо далеко. Особливо комунікабельними були мешканці віддалених від центру районів – адже там відбувається набагато менше подій.

Як слухач сприймає сучасну бандуру?

Ми граємо сучасну музику з бандурою вже більше 5 років і видно, що люди почали «заціняти», що бандура це крутий інструмент, а що важливіше, – що це наш український інструмент. Зараз багато бандуристів шукають нові музичні і стилістичні форми – і це дуже класно. У нас в гурті є електробандура і ми експериментуємо із можливостями опрацювання звуку як під час записів так і на концертах. У бандури велике майбутнє.

Які ваші подальші плани?

Після релізу другого кліпу ми буквально через декілька тижнів випустимо ще одну відео роботу – кліп на всім відому пісню, над яким ми працювали протягом літа. Восени ми будемо презентувати сингли, які увійдуть у наш новий EP альбом у стилі worldmusic. Крім цього ми постійно виступаємо, проводимо музичні тренінги та експериментуємо.

Нагадаємо, що раніше гурт Troye Zillia вже презентував два фольккавери на пісні гурту «Скрябін»: “Дельфіни” та “Танець Пінгвіна“.

Troye Zillia_znimalna grupa_Kachmar

Фото: Мар`ян-Святослав Качмар

ПОЧИТАТИ ЩЕ: