Сьогодні відбувся онлайн-реліз четвертої пісні дівочого електрофольк проекту Ptakha. Пісня “Човни” була написана на вірш Катерини Бабкіної та створена у співпраці з віолончелістом BEDZVIN, що зараз живе в Канаді. Дві бандури, три заворожуючі вокали та електронна складова разом з насиченою партією віолончелі створили унікальний образ пісні.

Ця робота – перша пісня гурту, за основу якої дівчата взяли вірш української авторки замість народної пісні.

Ptakha: “Донедавна ми робили аранжування лише народних пісень. Проте, відчули, що хочемо більшої свободи, тому вирішили поексперементувати з віршем. Ми взагалі любимо експерименти!  Цього разу запросили до співпраці віолончель”.

Yulia

З віолончелістом BEDZVIN одна з учасниць Ptakha познайомилась в Лондоні.

Ptakha: “Ми довго обговорювали музичні смаки, попередні проекти та інший досвід в сфері музики, що логічно завершилося спільною піснею Ptakha за участі Bedzvin”.

Bedzvin: “Челя”, як і  бандура,  – багаті інструменти.  Цікаво просто імпровізувати й насолоджуватись музикою, бо  вони доволі компліментарні”.

Ira L

Пісня “Човни” створювалась одразу в трьох містах: Львів,Лондон,Ванкувер. Дівчата працюють на відстані і збираються разом лише декілька разів на рік.

Ptakha: “Це, звичайно, робить процес створення пісень дещо тривалішим, але з іншого боку, –  це дуже цікавий та корисний досвід”.

Bedzvin: “Відстань зараз має  зовсім символічну величину, бо її можна  легко подолати, а ось знайти людей, з якими можна було б творити на відстані, –  не так вже й легко. Ptakha має доволі цікаві ідеї, сподіваюсь, що й в подальшому будемо робити щось разом”.

 

Дівчата зводять та продюсують свої власні пісні, що є рідкістю для української музичної індустрії.

Bedzvin: “В Україні я не зустрічав багатьох жінок в звуковій інженерії, але, як на мене, –  це доволі стереотипне явище.  У  світі багато професійних жінок-звукорежисерів. Думаю, тенденція буде змінюватись, просто потрібен добрий приклад”.

Ira S

Ptakha, так  як і Bedzvin вважають, що необхідно популяризувати українську культуру за кордоном.

Ptakha: “Минулого року у нас було інтерв’ю на лондонському радіо щодо майбутнього української музики на світовому ринку. Концерти за кордоном поки що в планах на наступний рік. Але варто згадати, що аніматорка з Лондона вже створила кліп на нашу першу пісню і його побачило багато британців, які  ділились з нами теплими коментарями щодо екзотичного звучання бандури”.

Bedzvin: “Останній концерт я зіграв в York Theater, Vancouver, перед виступом гурту “ДахаБраха”. Він був  переповнений вщент й квитків дуже бракувало. Це вже про щось говорить. Українська музика зараз на етапі  ренесансу. Коли я вперше приїхав до Канади в 2009, то один товариш сказав дуже гарну річ: будуть знати, – будуть любити. А любити є за що! Треба показувати українську музику,  й бажано, –  якнайбільше!”

Marichka

ПОЧИТАТИ ЩЕ: