Наприкінці січня у мережі з’явився дебютний трек електрофольк гурту Ptakha «Рута-м’ята». А вже у червні відбулася презентація анімаційного відео на цю композицію. Екранізувала трек, в основу якого лягла народна пісня Полтавщини, британська аніматорка Simran Phull.

Учасниці гурту, що успішно поєднує електронну музику з українським фольклором та зокрема, зі звучанням бандури, охоче поділилися з проектом Bandura Style особливостями міжнародної співпраці:

– Розкажіть, як обирали ілюстратора? Що для вас було головним?

– Так сталося, що ілюстратор обрав нас. Simran Phull звернулась до нас сама з пропозицією співпраці, адже їй сподобалась наша аудіоробота.
Ідею кліпу ми розробляли спільно. В основі сюжету лежить українська легенда про мавку – лісову істоту в образі гарної дівчини, яка приманює до себе хлопців та веде за собою в ліс. Мавка – це сильний жіночий образ та персонаж українського фольклору. Ми орієнтовані не лише на українську публіку, тому нам важливо через свою творчість розповсюджувати українську культуру. Чимало людей з Англії зацікавилось сюжетом кліпу, що дуже приємно.

– Чи розглядали співпрацю з українськими ілюстраторами?

– Розглядаємо на майбутнє та відкриті до пропозицій. Звичайно, було б дуже цікаво попрацювати з українськими авторами.

– Як відбувалася робота над відео – ви радилися щодо змісту чи художниця мала повну свободу вираження?

– Ми обговорювали сюжет кліпу всі разом: Ptakha та Simran Phull. Після цього дали режисеру повну свободу творити. Все ж таки це рівноправна колаборація. Наш внесок був, в основному, музичний. Simran була режисером та аніматором відео, а над дизайном персонажів працювала Rita Sus.
Не знаємо, чи це помітно на перший погляд, але в кліпі є перегукування не лише з українським фольклором, але й безпосередньо з образом нашого гурту. На початку відео дівчина-мавка з’являється в сукні, схожій на наші. А далі, коли відбувається перетворення, у дівчини з анімації з’являється make up у стилі гурту.

13711690_10206326384109425_1236738578_o

– Скільки часу тривала робота над відео?

– Близько трьох місяців. Справа в тому, що анімація займає набагато більше часу, ніж зйомка та редагування відео. Анімація потребує неабиякої фантазії, бо на відміну від відео, за допомогою анімації можна створити будь-яку картинку, яка з’являється в уяві, але процес реалізації досить тривалий.

– Чому ви обрали саме анімацію, а не відео для першого кліпу?

– Попри те, що ми постійно працюємо дистанційно (учасниці гурту живуть у Львові та Лондоні – прим. ред.), рідко бачимося вживу. Поки що фізично легше було зробити анімаційне, аніж живе відео.

До речі, коли вже почали працювати над ідеєю, то підмітили, що анімація лише підкреслює те, як чудово фольк поєднується з сучасними технологіями.

– Що виявилося найскладнішим у роботі?

– Першою складністю стала національність. Simran була абсолютно необізнаною з українським фольклором і дізнавалась про нього через нас. Довелось «гуглити» українські віночки, розповідати про мавок і як вони «гублять» хлопців, перекласти пісню англійською мовою. Але Simran була дуже відкритою до всього, що ми розповідали і просто схопилася за шанс співпрацювати. Їй сподобалася пісня і сама ідея, тому режисерка взялась її розвивати.

Наступною складністю, як виявилося, стало дотримання поставленого собі ж дедлайну. Але на творчий процес складно накласти часові рамки.

– Що на черзі?

– Наразі працюємо над репертуаром та вже потроху готуємо до виходу новий кліп, над яким також працює Simran.

13835656_10206326384149426_460682151_o

Cлідкувати за творчістю гурту Ptakha ви можете у мережах Facebook та Youtube.

ПОЧИТАТИ ЩЕ: